Echipa noastra a analizat cele mai populare camere video pe care le folosesc vloggerii din Romania si din afara tarii pentru a iti oferi detaliile de care ai nevoie pentru a alege cea mai buna camera video de vlogging in 2020. Vezi topul nostru!
Vlogging-ul a devenit o activitate din ce in ce mai populara si… banoasa. Ca o faci din pasiune sau ca un job full-time, pentru a face filmari de calitate ai nevoie de cea mai buna camera pentru vlogging. Fie ca ai deja un canal de vlogging sau intentionezi sa iti deschizi unul, pentru a atrage audienta dorita si a avea rezultate bune, clipurile pe care le creezi trebuie sa fie unice si foarte calitative. De aceea, o camera pentru vlogging de calitate superioara va face diferenta la numarul de abonati si vizualizari.
Continutul video online s-a dezvoltat enorm in ultimii ani, iar pe piata au aparut foarte multe modele de camere video pentru vlog. Vrem sa iti facem munca mai usoara si sa prezentam cele mai bune camere de vlogging in 2020, precum si factorii de care trebuie sa tii cont pentru a face alegerea potrivita.
Vezi AICI cea mai buna camera video pentru vlog!
Nu uita ca, pe langa camera, mai ai nevoie si de alte accesorii pentru vlog. In acest articol am discutat despre lucrurile de care ai nevoie pentru a incepe sa creezi continut video ca un profesionist YouTube si sa iti cresti comunitatea.
De ce sa faci vlogging?
Fie ca ai o afacere pe care vrei sa o promovezi, un blog pe care vrei sa il duci la un alt nivel, sau pur si simplu crezi ca ai ceva de zis si vrei sa iti creezi o imagine in mediul online, vlogging-ul este o metoda creativa de a te exprima si de ajunge la publicul tinta. Dupa Google, YouTube este cel de al doilea cel mai mare motor de cautare din lume. Practic, cam totul se petrece acum pe YouTube. Insa continutul video este popular si pe retelele de socializare, cum ar fi Facebook sau Instagram, si mai nou faimosul TikTok.
Cea mai buna camera video de vlogging – ghidul cumparatorului
Iata care sunt factorii de care ar fi bine sa tii cont atunci cand alegi cea mai buna camera video:
Tipul de camera
Cei mai multi creatori de continut video folosesc unul dintre cele trei tipuri de camere video pentru vlog: point & shoot, mirrorless si DSLR. Fiecare dintre acestea vine la pachet cu un set de avantaje si dezavantaje, cum ar fi.
Camera point & shoot
Avantaje:
- Este ideala pentru daily vlogging.
- Este compacta si o poti lua cu tine peste tot.
- Este usoara.
- Este usor de folosit.
- Este alegerea perfecta pentru vlogguri de calatorie.
Dezavantaje:
- Bateria se consuma rapid.
- Nu este dotata cu port extern pentru microfon.
- Nu este eficienta in conditii cu luminozitate redusa.
Camera mirrorless
Avantaje:
- Este usor de transportat si de utilizat.
- Este eficienta chiar si in lumina slaba.
- Permite atasarea unui microfon extern.
- Permite schimbarea lentilelor.
Dezavantaje:
- Durata de viata a bateriei este mica.
Camera DSLR
Avantaje:
- Permite schimbarea obiectivului.
- Este eficienta chiar in conditiile in care luminozitatea este scazuta.
- Bateria nu se goleste rapid.
- Permite atasarea unui microfon extern.
Dezavantaje:
- Este grea si voluminoasa.
Vezi AICI cel mai bun DSLR pentru vlog!
Port extern pentru microfon
Cand vine vorba de vlogging, calitatea sunetului este la fel de important precum calitatea vizuala. O camera video de vlogging permite folosirea unui microfon extern te va ajuta sa inregistrezi vlogguri de calitate superioara.
Focalizarea automata
O camera video de vlog cu focalizare automata te va ajuta sa realizezi videoclipuri de exceptie.
Greutatea
In functie de nisa pe care o alegi, greutatea camerei video este un factor esential de care trebuie sa tii cont. De exemplu, daca ai vlog de calatorii, o sa ai nevoie de o camera usoara, pe care sa o poti lua cu tine peste tot fara prea mari batai de cap. Daca ai un vlog de beauty si filmezi multe tutoriale de acasa, greutatea camerei nu te va influenta.
Video 4K
Cele mai multe camere video moderne inregistreaza imaginea la rezolutie 4K. Ce inseamna 4K atunci cand vine vorba de o camera video de vlogging? Camera video 4K iti permite sa filmezi la un nivel avansat, aceste camere fiind dedicate mai ales profesionistilor si celor care au deja ceva experienta in vlogging. 4K inseamna mai multe detalii si culori, imaginea rezultata fiind cea mai apropiata de realitatea. In plus, atunci cand filmezi cu o camera 4K, in timpul procesului de editare, poti selcta anumite parti din filmarea propriu-zisa si sa le transpui in imagini clare si detaliate la rezolutie foarte buna chiar si pe ecrane mari.
Durata de viata a bateriei
Daca nu filmezi de acasa, atunci durata de viata a bateriei va influenta foarte mult experienta ta de vlogger. Este bine de stiut ca anumite functii ale camere vor epuiza mai rapid bateria, unul dintre ele fiind zoom-ul.
Cea mai buna camera video de vlogging in 2020
Iata care sunt camerele video preferate de vloggeri si cele mai bune in opinia noastra.
Sony Handycam® HDR-CX405, SteadyShot este o camera video full HD intuitiva si usor de manevrat, ideala pentru un vlogger la inceput de drum. Este perfecta pentru clipuri de actiune, asa ca daca vrei sa imortalizezi cele mai frumoase intamplari din calatorii sau din viata de zi cu zi, aceasta este camera ideala.
Ce o face unica este stabilizarea optica SteadyShot cu mod activ inteligent. Calitatea imaginii oferite de camera Sony Handycam® HDR-CX405 este deosebita.
Cu un zoom de pana la 26,8 mm, camera captureaza scene cu o atentie la detalii nemaintalnita.
Avantaje:
- Ofera o calitate superioara a imaginii.
- Sensibilitate la lumina este de doua ori mai puternica decat a unui senzor conventional.
- Motorul de procesare BIONN Z transforma rapid datele in fotografii si clipuri cu o inalta rezolutie.
- Obiectivul ZEISS ofera performanta optica superioara.
- Are cablu incorporate pentru conectare la PC si incarcare rapida.
Dezavantaje:
- Nu are blit incorporat.
- Zgomotul motorului de zoom se aude pe inregistrare.
Sony Alpha A7III este un aparat foto mirrorless ideal pentru a captura fotografii si filmari 4K de inalta calitate. Este o alegere des intalnita in randul vloggerilor de make-up si fashion datorita capacitatii sale de a reda scenele cu detalii foarte realiste.
Camera este echipata cu cea mai noua tehnologie de procesare care ofera o capacitate de citire a datelor de 2 ori mai rapida si o capacitate de procesare a datelor de 1,8 ori mai rapida. In plus, ofera o stabilizare de inalta precizie si senzori giroscopici pentru a obtine imagini mai clare.
Avantaje:
- Rezolutia este uimitoare.
- Focalizarea automata hibrida rapida urmareste cursiv subiectii in miscare.
- Are un corp compact.
- Este ideala pentru fotografii si filmari.
Dezavantaje:
- Pretul ridicat, insa calitatea filmarilor realizate este impresionata.
O alegere des intalnita in randul vloggerilor, aparatul foto mirrorless Panasonic Lumix DMC-G7 dezvaluie o noua lume a posibilitatilor de filmare 4K. Cu acest dispozitiv, vei putea surprinde fiecare moment pe care vrei sa il impartasesti comunitatii tale. Este o alegere ideala pentru vloggeri pasionati de calatorii, dar si pentru vloggeri de lifestyle.
Panasonic Lumix DMC-G7 iti permite sa filmezi chiar si cele mai mici detali si iti va pune creativitatea la incercare. Este echipat cu o functie de inregistrare foto 4K care iti permite sa extragi cadrul perfect dintr-un video 4K astfel incat sa nu ratezi nici un moment important. Interesant, nu?
Dar ceea ce face aceasta camera una dintre cele mai populare alegeri in randul vloggerilor de success este tehnologia de focalizare automata DFD – Depth From Defocus specifica brandului Panasonic, functie care anticipeaza punctul focal pentru a oferi o imagine mai clara intr-un timp foarte scurt.
Avantaje:
- Este o camera intuitiva, usor de folosit cu modul automat inteligent.
- Este echipata cu tehnologia de focalizare automata DFD.
- Focalizeaza perfect chiar si in conditiile de iluminare redusa.
- Are o rezolutie nativa de 3840 x 2160 pixeli, de patru ori mai mare decat Full HD.
- Ofera o clariate deosebita a imaginii.
- Raportul calitate pre teste excelent.
Dezavantaje:
- Capacul obiectivului nu este prevazut cu un snur, poate fi pierdut usor.
- Are un design robust.
O camera de vlog des intalnita in randul vloggerilor de beauty si lifestyle, Canon EOS 80D este un dispozitiv puternic si versatil, perfect pentru a imbina intr-un mod creativ pasiunea pentru fotografie si vlogging-ul.
Dupa cum insusi descrierea prodului afirma, Canon 80D exceleaza la fotografii in miscare, portrete, si peisaje. Este echipat cu tehnologii inovatoare care permit surprinderea unor cadre perfecte chiar si in lumina slaba.
Avantaje:
- Ofera o calitate exceptionala a imaginii.
- Este usor de folosit cu setari automate.
- Exceleaza in conditii de lumina slaba.
- Este echipat cu un sistem de focalizare incrucisata pentru o mai mare precizie.
Dezavantaje:
- Nu filmeaza 4K, ci doar HD si Full HD.
Se pare ca, desi considerate robuste si greu de manevrat, aparatele DSLR sunt printre cele mai populare atunci cand vine vorba de filmat vloguri creative si de impact.
Ultimul pe lista noastra, dar nu cel din urma, este modelul D3500 de la Nikon ce se remarca prin senzorul mare de imagine, de 24.2 MP in format DX care permite realizarea unor fotografii si filmari Fulll HD bogate in detalii chiar si atunci cand lumina nu este tocmai generoasa.
In plus, este dotat cu un sistem de focalizare automata care va mentine elementele principale mereu focalizate. Este un aparat ideal pentru vloguri de calatorie, deoarece este un aparat rezistent si care surprinde frumusetea din jur chiar si in zilele cele mai mohorate.
Avantaje:
- Are un design ergonomic si este usor de manevrat.
- Butoanele sunt amplasate pentru a simplifica operarea.
- Ofera imagini clare si pline de culoare chiar si in conditii in care lumina nu este cea mai buna.
- Bateria rezista foarte mult si se incarca in doar doua ore.
- Rezolutia vides este Full HD.
- Raportul calitate pre teste excelent.
Dezavantaje:
- Nu are comunicatie WiFi, doar Bluetooth.
- Nu ofera posibilitatea atasarii unui microfon extern.
Care sunt avantajele vlogging-ului?
Iti este teama ca ceea ce ai de spus nu este relevant? Nu iti face griji. Asta au crezut si vloggerii de succes din Romania si din strainate care acum au comunitatii de sute de mii sau chiar milioane de abonati. In plus, in tara noastra, vlogging-ul este abia la inceput asa ca, acum este momentul cel mai potrivit sa dai frau liber imaginatiei, sa pornesti camera si sa incepi sa filmezi.
Vlogging-ul este cea mai simpla modalitatea de a capta atentia consumatorilor de continut online. Un vlog este mai usor de “digerat” decat un articol pe blog, este mai personal si creeaza mai multa interactiune. In principiu, oamenii se uita la vlog-uri din doua motive – sa afle ceva nou si sa se distreze.
Iata care sunt cateva dintre avantajele vlogging-ului:
- Iti dezvolta creativitatea
Vlogging-ul este un hobby foarte creativ si tocmai acest lucru face ca fiecare vlogger si fiecare canal de vlogging sa fie unic. Partea frumoasa este ca poti face vlogging despre orice subiect de intereseaza, despre pasiunile tale si nisele in care ai experienta. Cu toate acestea, inainte a porni la drum, este bine sa ai un plan bine pus la punct si cativa indicatorii de performanta de care sa tii cont (ex. numarul de abonati, numarul de videoclipuri create, interactiunile audientei).
- Te ajuta sa iti dezvolti o afacere
Vlogging-ul nu este doar un hobby, ci si o sursa de venit. Daca ai o afacere sau vrei sa pui bazele uneia, vlogging-ul te va ajuta sa o promovezi.
- Te ajuta sa iti formezi o reputatie in mediul online
Daca vrei sa te afirmi intr-un anumit domeniu, vlogging-ul este cea mai simpla metoda. Sa spunem ca te pasioneaza gatitul si vrei sa impartasesti cu toata lumea retetele tale gustoase. Nu ai nevoie decat de o camera de vlogging, un trepied, un program de editare si iti poti dezvolta cu usurinta un canal de retete.
Vezi AICI cea mai buna camera pentru vlog!
Concluzii
Se zareste un viitor stralucit pentru vlogging, iar vestea buna este ca in Romania concurenta nu este atat de mare. Asa ca, daca ai o idee, nu mai ezita! Pune mana pe camera si filmeaza. Speram ca articolul nostru sa te ajute sa alegi cea mai buna camera video pentru vlogging potrivita nevoilor tale. In plus, ofera-ti timp pentru a analiza ofertele de pe piata si alege sa comanz