Un ceas smart este conceput in special pentru a oferi informatii preluate de la smartphone, astfel incat sa nu mai fie nevoie sa scoateti telefonul din buzunar. Acestea au mai multe lucruri in comun cu smartphone-urile decat cu ceasurile, atunci cand vine vorba de componentele interne. Dispun de un procesor, de memorie RAM, memorie interna si altele, fiind astfel capabile de o multime de activitati.
Acestea au devenit din ce in ce mai populare in ultimii ani, iar tehnologia pe care o incorporeaza a evoluat si ea. Astfel, pe piata din tara noastra puteti gasi sute de modele diferite, chiar si ceasuri cu GPS pentru copii. Totusi, un astfel de ceas smart trebuie ales cu grija, deoarece exista nu doar riscul sa alegeti un model care sa nu va multumeasca pe deplin, ci si sa nu functioneze deloc asa cum v-ati fi asteptat.
In cele ce urmeaza vom vorbi despre lucrurile de care trebuie sa tineti cont pentru a va asigura ca alegeti ceasul potrivit, dar si despre cei mai apreciati producatori. Calitatea este de cele mai multe ori pe masura costului, existand modele cu preturi intre 70 si 9000 de lei. Bineinteles, diferenta dintre ele in privinta oricarui aspect este enorma. Un ceas destul de echilibrat porneste de obicei de la 500 de lei.
Cate tipuri de ceasuri smart exista
Cele mai multe ceasuri smart trebuie conectate la un telefon inteligent pentru a functiona in mod corespunzator, spre exemplu pentru a putea transmite utilizatorului mesajele SMS/email, apelurile si alte tipuri de notificari. Exista insa si unele modele care dispun de conectivitate 3G sau LTE, asa ca pot functiona cu sau fara o conexiune la un alt dispozitiv inteligent.
Asa cum spuneam, este foarte important sa va asigurati ca telefonul dumneavoastra este compatibil cu modelul de ceas smart dorit. Majoritatea modelelor sunt compatibile cu Android si iOS (unul dintre acestea sau amandoua). Exista insa si modele cu Windows. Verificati descrierea produsului cu atentie si asigurati-va ca sistemul de operare este compatibil cu cel de pe telefon (in unele cazuri conteaza si versiunea sa).
AICI gasesti cele mai bune modele de ceasuri inteligente!
Designul ceasului conteaza pentru majoritatea utilizatorilor, asa ca veti gasi o multime de variante pe piata. Ecranul este de obicei patrat, rotund, dreptunghiular sau oval. Curelele tin tot de preferintele personale, cele mai apreciate fiind cele din otel inoxidabil, piele naturala (aceste doua variante fiind preferate de cei care isi doresc un model cu un aspect clasic), silicon sau piele ecologica. Unele curele pot fi schimbate.
Caracteristici importante ale oricarui ceas smart
Cel mai des intalnim ceasuri smart cu o durata de viata a bateriei (reincarcabile) de aproximativ 1-2 zile, in functie de modul de utilizare. Exista insa si unele modele performante care au o autonomie de circa 120 de ore (5 zile), iar un ceas smart de peste 1000 de lei poate avea o autonomie si de 720 de ore (30 de zile). Ganditi-va la cat de des veti dori sa incarcati bateria si alegeti in functie de acest lucru.
Majoritatea modelelor au ecran tactil intre 1,5 si 2 inch, asa ca sunt usor de utilizat de catre oricine detine un telefon inteligent. Daca doriti sa nu fie nevoie sa dati ceasul jos de la mana atunci cand vreti sa va spalati pe maini sau atunci cand mergeti sa inotati, este o idee buna sa verificati daca ceasul ales este rezistent la apa.
Daca vreti ca ceasul sa tina locul unei bratari de fitness, oferindu-va informatii utile atunci cand alergati, alegeti un model cu pedometru, GPS si eventual un senzor pentru masurarea pulsului. Este o idee buna sa optati doar pentru ceasuri smart cu senzor de lumina incorporat, ca sa nu fiti nevoit sa ajustati prea des luminozitatea. Luati in considerare si achizitie unor casti wireless daca doriti sa ascultati muzica in timp ce faceti miscare.
Cea mai variata gama de ceasuri smart o gasiti online
Asa cum spuneam, pe Internet puteti gasi sute de modele diferite, atat ca pret, cat si ca performante sau calitate a constructiei. Asadar, puteti gasi ceasuri smart cu raport calitate/pret foarte bun, indiferent de suma de bani pe care sunteti dispus sa o cheltuiti pentru o astfel de achizitie. Modelele putin mai scumpe se livreaza de obicei gratuit si aveti la dispozitie 2-4 saptamani sa va razganditi in caz ca ceasul nu va multumeste.
Printre producatorii din acest domeniu care au o gama de produse de calitate buna sau foarte buna se numara Samsung, Huawei, Vector, Apple si Sony. Desi garantia ceasurilor este de obicei una standard, de 24 de luni, in multe cazuri perioada poate fi prelungita.