Cele mai bune centrale termice pe lemne in 2024

Centrala termica mixta Fornello Tera 28 KW
Cea mai buna
Aprindere electrica peleti, buncar 95 kg, tiraj fortat
Detalii si Pret
Centrala termica pe lemne Burnit
Raport Calitate-Pret
Ventilator si automatizare, serpentina de racire
Detalii si Pret
Centrala lemne cazan otel Prity
Ieftin si Bun
Lemne sau carbune, Clasa eficienta B, Boiler otel
Detalii si Pret

 

centrala pe lemne Sunsystem Burnit, 40 kwCele mai bune centrale termice pe lemne pot reprezenta o solutie perfecta in multe cazuri, in care se doreste arderea combustibulului solid in loc de folosirea gazelor sau a curentului electric. Ce-i drept, acestea pot avea un cost de achizitie destul de ridicat, de cateva mii de lei pentru cele mai ieftine modele, insa economia pe care o veti face in timp poate fi substantiala. Bineinteles, depinde foarte mult de usurinta cu care puteti procura combustibilul, dar si la ce pret.

Aceste centrale emit o cantitate destul de mica de carbon, in comparatie cu alternativele existente, fiind mai prietenoase cu mediul. Exista o multime de tipuri de centrale pe lemne insa, iar pentru a face alegerea potrivita va trebui sa fiti atent la anumite caracteristici.

Retineti ca aceste tipuri de centrale pot cantari foarte mult, atingand de obicei o greutate de sute de kg, iar dimensiunile acestora sunt destul de mari. Daca nu sunteti decis ce fel de solutie de incalzire doriti sa cumparati, sfatul nostru este sa citit cate ceva despre centralele termice cu gaz si centralele electrice.

AICI gasesti cele mai apreciate modele de pe piata!

Care sunt cele mai bune centrale termice pe lemne

Inainte de toate, trebuie sa stiti ca aceste centrale pot fi de doua feluri: cu gazeificare si cu ardere clasica. Acestea au moduri destul de diferite de functionare, cea mai importanta diferenta dintre ele fiind eficienta transformarii combustibilului solid in caldura. Acest randament se masoara in procente, iar in timp ce modelele cu ardere clasica au un randament de aproximativ 70%, cele cu gazeificare au un randament de pana la 94%.

Centrala termica pe lemne atmos, cu gazeificare

Cu cat randamentul centralei este mai mare, cu atat veti obtine mai multa caldura din mai putine lemne, deci veti face o economie notabila cu privire la costul lemnelor si al carbunilor (in functie de combustibilul recomandat pentru modelul ales). Prin urmare, cele mai bune centrale termice pe lemne sunt cu gazeificare. Retineti ca acestea pot functiona doar cu lemn foarte uscat si cu ardere lenta (prin urmare bradul nu este potrivit).

Camera de ardere acestor modele este de obicei foarte spatioasa, asa ca nu mai este nevoie sa taiati lemnele in bucati mai scurte de 50 de cm. In plus, cantitatea de cenusa rezultata este mai redusa decat in cazul variantei cu ardere clasica, deoarece lemnul arde aproape complet. Sunt insa mai scumpe decat modelele cu ardere clasica, datorita reducerii cantitatii de lemn de care veti avea nevoie pe termen lung.

Alte detalii importante despre centralele pe lemne

modalitatea optima de alegere a centralei pe lemneCentrala termica pe lemne cu ardere clasica are, pe langa avantajul costului de achizitie mai redus, si avantajul de a utiliza lemne de orice fel, chiar si cu umiditate ridicata. Totusi, din aceasta cauza gradul de ardere al lemnelor, si implicit si caldura degajata, pot fi afectate. Prin urmare, aceasta este cea mai potrivita solutie doar daca doriti sa cheltuiti initial cat mai putini bani, nu pentru cele mai bune rezultate pe termen lung.

Indiferent de tipul de centrala ales va trebui sa tineti cont si de dimensiunile cazanului. Cu cat acesta este mai mare, cu atat veti putea introduce mai multe lemne, pentru a face mai cald in locuinta. Prin urmare, veti alege dimensiunile cazanului in functie de suprafata casei dumneavoastra. Retineti insa ca pentru cele mai bune rezultate va trebui sa folositi combustibil solid de calitate (lemnul trebuie sa fie cat mai uscat).

Nu uitati ca aceste centrale termice trebuie montate de un specialist autorizat, iar temperatura recomandata de functionare a acestora este de 75-85 °C.

De unde cumparam cele mai bune centrale termice pe lemne

Avand dimensiuni mari si o greutate de sute de kg, aceste centrale nu sunt deloc usor de transportat. Din fericire, multe modele disponibile online beneficiaza de transport gratuit sau la un pret destul de mic, in ciuda mobilitatii lor reduse. Mai mult, pe Internet puteti sa va informati cu usurinta cu privire la fiecare model in parte, cu doar cateva click-uri, din confortul casei dumneavoastra.

Profita de cel mai bun pret! DOAR AZI!

Printre brandurile recunoscute din acest domeniu se numara Atmos, Sunsystem Burnit si Irleh. Garantia de care aceste produse beneficiaza este de cele mai multe ori standard, de 2 ani. Va sfatuim sa tineti cont si de review-urile lasate de alti cumparatori in sectiunea de forum a magazinului, daca acestea exista. Un model de calitate ar trebui sa aiba un rating de minim 4 stele.

Avem si alte ghiduri asemanatoare de cumparaturi disponibile pe site-ul nostru, cum ar fi cel pentru achizitia unui boiler termoelectric. Nu uitati ca informarea de baza cu privire la cumpararea unui produs se face intr-un timp scurt, insa veti avea garantia ca faceti alegerea potrivita.