Probabil ati auzit deja de popularele lacrimi artificiale. Ochi uscati? Senzatie de usturime si iritare? Nu este de mirare avand in vedere ca timpul pe care il petreceti in fata televizorului, a laptopului sau a ecranului smartphone-ului, dar si in medii cu aer uscat, a crescut considerabil in ultima vreme. Toti acesti factori duc la aparitia asa-numitului sindrom de ochi uscat. Cele mai bune lacrimi artificiale sunt o solutie la indemana pentru a scapa de disconfortul pe care il simtiti la nivelul ochilor.
Exista mai multe tipuri de lacrimi artifciale pe piata, tocmai de aceea scopul acestui articol este acela de a va ajuta sa va informati pentru a face alegerea potrivita astfel inca sa nu intampinati si alte probleme oftalmologice pe viitor.
Ochii sunte foarte sensibili, de aceea este bine sa ii protejati si sa alegeti intotdeauna cu atentie produsele pe care le folositi pentru ingrijirea lor. Bineinteles, daca problemele persista si apar tulburari de vedere, va recomandam sa consultati medicul oftalmolog cat mai repede. Vazul este foarte important pentru fiecare dintre noi si cu cat problemele de acest fel sunt depistate mai rapid, cu atat mai bine.
Asadar, dintre toate tipurile de lacrimi artificiale disponibile, haideti sa le gasiti pe cele care sunt cele mai potrivite pentru dumneavoastra.
Vezi AICI cele mai bune lacrimi artificiale!
Ce cauzeaza sindromul de ochi uscat
Senzatia de nisip in ochi este atat de cunoscuta celor care petrec ore in sir la calculator. In mod natural, atunci cand clipim, ochiul se hidrateaza, dar cand ne uitam la TV sau lucram la calculator ore in sir, tendinta este de a clipi mai rar, ceea ce duce inevitabil la uscarea ochilor.
Dar monitorul si televizorul nu sunt singurii factori care duc la aparitia sindromului de ochi uscat. Aerul conditionat, varsta inaintata, unele boli autoimune precum Parkinson, expunerea la soare, vantul puternic, aerul uscat din avion sau din anumite incaperi, fumul de tigara, medicamentele antidepresive sau antihistaminice, expunerea la substante chimice – chiar si simpla curatare a baii sau bucatariei cu un produs special pot duce, de asemenea, la aparitia disconfortului la nivel ocular.
Cum se manifesta sindromul de ochi uscat?
Cele mai des intalnite simptome ale sindromului de ochi uscat sunt urmatoarele:
- Senzatie de mancarime, arsura si corp strain in ochi
- Perioade in care ochii lacrimeaza abundent urmate de perioade de uscaciune oculara
- Va simtiti ochii grei si obositi
- Ochii sunt vizibil mai rosii si umflati
- Vederea este incetosata
- Simtiti usoare intepaturi la nivelul ochilor
- Intampinati dificultate atunci cand vreti sa lucrati sau pur si simplu nu va puteti concentra sa lucrati la calculator din cauza disconfortului
Din pacate, peste 60% dintre cei care se confrunta cu sindromul de ochi uscat, acuza simptome zilnice care le ingreuneaza activitatea profesionala, dar si confortul.
Ce sunt lacrimile artificiale?
Lacrimile artificiale sunt picaturi pentru ochi uscati care au rolul de a hidrata ochiul. Ele sunt, practic, niste picaturi lubrifiante pentru ochi care indeplinesc acelasi rol pe care lacrimile naturale il indeplinesc in mod normal – acela de a mentine globul ocular hidratat, de a-l ajuta sa se curate de impuritati reducand astfel riscul aparitiei unor infectii.
Cum actioneaza lacrimile artificiale?
In functie de tipul acestora, lucru pe care il vom discuta in randurile care urmeaza, lacrimile artificiale hidrateaza ochii si reduc disconfortul. Este foarte important sa tineti cont de urmatorul aspect – nu administrati lacrimile artificiale doar in momentul in care a aparut deja senzatia de disconfort. Pentru a va bucura din plin de beneficiile acestora, este indicat sa le folositi ca mijloc de preventie atunci cand stiti ca veti petrece mult timp la TV, lucrand la calculator sau cand va expuneti factorilor pe care i-am enumerat anterior.
Cat timp puteti administra lacrimi artificiale?
Desi tendinta este de a administra tot timpul, este indicat ca folosirea lacrimilor artificiale sa nu dureze mai mult de doua sau trei luni. Bineinteles, in cazuri exceptionale – bolile autoimune sau operatii la nivel ocular, si doar la indicatiile medicului oftalmolog, lacrimile artificiale se vor administra constant toata viata. In caz contrar, este indicat ca dupa doua – trei luni de tratament, sa faceti o pauza pentru a observa cum se comporta ochii dumneavoastra. Daca nu sunteti siguri cum se folosesc, intrebati farmacistul sau urmati instructiunile specifice fiecarui tip de lacrimi artificiale.
Cele mai bune lacrimi artificiale – ghidul cumparatorului
Pentru ca exista mai multe tipuri de lacrimi artificiale pe piata de la mai multi producatori, poate fi greu sa alegeti varianta cea mai potrivita pentru nevoile dumneavoastra. Pentru ca lacrimile naturale au o compozitie complexa, este oarecum imposibil ca producatorii sa adune intr-un singur produs toate elementele ce compun lacrimile naturale si care sa aiba aceleasi proprietati benefice ca acestea. Din acest motiv, exista atat de multe categorii de lacrimi artificiale pe piata.
In ghidul de mai jos va vom prezenta, pe scurt, cele mai utile informatii de care aveti nevoie pentru a face alegerea potrivita.
Ce tip de lacrimi artificiale alegeti?
Consistenta lichida sau unguent? Lacrimi artificiale cu sau fara conservanti? Raspunsul il puteti da dumneavoastra in functie de ce nevoi si preferinte aveti.
De exemplu, lacrimile artificiale ce au consistenta de unguent, nu pot fi utilizate pe timpul zilei pentru ca incetoseaza vederea. Sunt potrivite pe timp de noapte, sau cand calatoriti cu avionul, insa niciodata atunci cand trebuie sa conduceti. Dar, avantajul acestora este ca efectul lor dureaza mai mult timp fata de cel al lacrimilor artificiale cu formula lichida.
Pe de alta parte, lacrimile artificiale cu hidrogel imita mult mai bine consistenta lacrimilor naturale si pot fi utilizate pe timpul zilei, in special daca petreceti multi timp in fata monitorului.
Cu sau fara conservanti? Primul raspuns la care va ganditi este, bineinteles, fara conservanti pentru ca, dupa cum intuiti, conservantii pot face mai mult rau ochiului provocand iritatii pe termen lung. Cateva dintre lacrimile artificiale care contin conservanti sunt cele create pentru persoane care petrec mult timp la birou si cele pentru lentile de contact.
Este indicat sa alegeti picaturi de ochi cu o formula cat mai naturala, mai ales daca sensibilitatea ochilor dumneavoastra este foarte crescuta. De cele mai multe ori, lacrimile artificiale sub forma de unguent nu contin conservanti.
Vezi AICI care sunt cele mai eficiente lacrimi artificiale!
Cum se folosesc lacrimile artificiale pentru a avea cele mai bune rezultate
Pentru a va bucura de cele mai bune rezultate, este important sa folositi corect lacrimile articiale. Inainte de a le aplica, igiena mainilor si a ochilor este esentiala. Deschideti flaconul si spalati-va bine pa maini, iar ochii ii puteti curata cu o solutie speciala sau cu apa. Agitati flaconul, lasati capul pe spate si scurgeti 2-3 picaturi la baza pleoapei fixe fara a atinge cu aplicatorul ochiul, pleoapa sau genele. Puteti clipi usor pana cand simtiti ca picaturile au fost distribuite uniform. Puneti capacul, dezinfectati recipientul si depozitati-l asa cum este indicat in prospect, intr-un loc racoros si ferit de lumina directa a soarelui.
Efecte adverse ale lacrimilor artificiale
Printre principalele efecte adverse ale lacrimilor artificiale se numara:
- Sensibilitate crescuta la lumina
- Vedere incetosata
- Lacrimare abundenta a ochilor
- Roseata
- Disconfort
- Umflarea pleoapei mobile
Daca observati aparitia acestor efecte adverse, incetati imediat administrarea picaturilor de ochi si cereti sfatul unui specialist.
Concluzii
Lacrimile artificiale sunt cea mai simpla metoda de a va ameliora singuri simptomele sindromului de ochi uscat. Daca tot nu sunteti siguri in legatura cu lacrimile artificiale pe care sa le alegeti, discutati cu un farmacist sau cereti pararea unui medic oftalmolog. Sfaturile noastre au doar scop informativ si nu inlocuiesc un examen de specialitate.