In cazul in care cautati cele mai bun sisteme desktop ieftine, dar destul de bun pentru tipurile obisnuite de activitati (navigare pe Internet, vizionare de filme la calitate ridicata, dar si cateva jocuri mai vechi sau mai noi), exista solutii diverse. Cea mai simpla dintre toate este sa cumparati un sistem desktop complet, insa acestea au de obicei preturi destul de mari si nu sunt mereu configurate in functie de nevoi.
Solutia prezentata de noi in acest articol este configurarea personalizata a sistemului. Cu alte cuvinte, dumneavoastra decideti ce componente veti cumpara, iar in acest fel nu doar ca puteti economisi bani, dar aveti si posibilitatea de a alege cel mai potrivit sistem, in functie de nevoile si de preferintele pe care le aveti. Bineinteles, pentru a cumpara un sistem desktop pe componente veti avea nevoie de cateva cunostinte de baza in ceea ce priveste compatibilitatea lor.
Vezi AICI cele mai cumparate sisteme desktop din Romania!
Este bine de stiut ca pretul este aproape intotdeauna proportional cu performantele oferite de orice componenta, asa ca cu cat bugetul stabilit pentru aceasta achizitie este mai mare, cu atat sistemul poate fi mai bun. Pretul minim pentru un sistem desktop care sa faca fata cu succes cativa ani este de aproximativ 1200 de lei, insa recomandarea noastra este sa mai adaugati cel putin cateva sute de lei pentru a putea sa folositi PC-ul si la unele jocuri.
Cum sa alegem cele mai bune sisteme desktop ieftine?
Piesele fara de care niciun calculator nu poate functiona sunt urmatoarele: placa de baza, placa video, procesorul, unitatea de stocare (HDD, SSD sau SSHD), memoria RAM, sursa si perifericele. Toate aceste componente indeplinesc anumite roluri, despre care vom vorbi, pe scurt, in continuare.
Placa de baza are un nume destul de sugestiv, deoarece toate celelalte componentele se conecteaza la ea, de aceea trebuie sa cumparati doar piese ce se potrivesc cu placa de baza aleasa. Toate componentele au anumite specificatii tehnice, iar in acestea este specificat portul/interfata pe care o anumita componenta o foloseste. Tot ce trebuie sa faceti este sa vedeti daca placa de baza are porturile/interfetele necesare.
O alta componenta foarte importanta este procesorul, care trebuie sa aiba o frecventa cat mai mare si mai multe nuclee. Daca va doriti un sistem doar pentru office, este o idee buna sa alegeti un procesor cu placa video integrata. Unitatea de stocare ar trebui sa aiba interfata SATA 3 sau mai recenta, iar capacitatea ar trebui sa fie de minim 240 GB. RAM-ul este bine sa aiba o capacitate cat mai mare, dar si o frecventa ridicata.
Informatii suplimentare despre sistemele desktop
Desi componentele de mai sus vor avea nevoie de cea mai mare parte din atentia dumneavoastra, sursa si perifericele sunt foarte importante de asemenea. Va trebui sa va uitati la consumul maxim al fiecarei componente in parte, iar in functie de consumul total al acestora va trebui sa alegeti sursa. Puterea acesteia trebuie sa fie peste consumul total obtinut, ambele fiind masurate in Watti (W). Perifericele sunt dispozitivele externe, ca mouse-ul si tastatura.
Daca doriti un PC care sa faca fata jocurilor 3D cu grafica medie sau mai buna, este foarte important sa dedicati o mare parte din buget achizitiei unei placi video dedicate de generatie noua cu minim 3 GB memorie, unui procesor cu minim 4 nuclee (tot de generatie noua, si in cazul sistemelor pentru office este indicat sa folositi un procesor lansat recent) si memoriei RAM. Aceasta din urma poate fi DDR3 sau DDR4, iar cantitatea recomandata este de minim 8 GB.
Bineinteles, in functie de tipul jocurilor pe care veti dori sa le jucati, puteti opta pentru o placa video dedicata, prezenta pe cele mai bune sisteme desktop ieftine, sau chiar si pentru una integrata. Performantele sale vor determina in mod direct si nivelul de detalii care va fi afisat in joc. Mai sus aveti un exemplu de joc care ruleaza pe o placa video integrata a unui procesor foarte bun, cu 4 nuclee, de ultima generatie de la Intel.
Sfaturi utile
Nu uitati de carcasa in care veti monta toate componentele necesare, care trebuie sa fie suficient de incapatoare in acest sens. Exista o multime de modele diferite, dintre care puteti alege in functie de preferinte. Daca nu aveti inca un monitor, sfatul nostru este sa optati pentru unul de tip LED, cu rezolutie Full HD si o diagonala de minim 21 inch.
Producatorii de componente pentru PC, pe care noi ii recomandam datorita calitatii pe care o ofera, sunt urmatorii: Asus, Kingston, HP, Lenovo, Intel si AMD. Bineinteles, mai sunt si altii. Daca achizitionati sistemul online, este o idee buna sa verificati si review-urile lasate de alte persoane in forumul magazinului, deoarece puteti afla diverse lucruri noi, cu privire la calitatea pe care o au componentele.
Nu uitati ca va punem la dispozitie un ghid pentru alegerea unui calculator performant, dar si sfaturi pentru cumpararea unui sistem audio 2.1 sau a unui sistem audio 5.1 (ideal pentru filme si jocuri).