Cel mai bun boiler electric este deosebit de util in numeroase cazuri. Acesta poate fi folosit pentru a incalzi si a mentine calda apa pe care o veti folosi mai tarziu la baie, la dus sau la simplul spalat al vaselor. Este folosit des in zonele rurale, in care casele nu sunt racordate la un sistem de incalzire centralizat sau nu au centrala termica. In plus, este o solutie ideala si in cazul in care intampinati probleme cu racordarea la gaze.
Daca optati pentru acest aparat electrocasnic, veti avea parte atat de avantaje, cat si de dezavantaje. Acesta din urma nu sunt insa foarte multe, asa ca in multe situatii va veti putea considera multumit de alegere. In acest ghid va vom arata de ce boilerul electric este un aparat demn de luat in considerare si cum sa il alegeti pe cel mai potrivit stilului personal de viata.
Cum alegem cel mai bun boiler electric
Exista, bineinteles, cateva detalii tehnice la care trebuie sa fim atenti atunci cand alegem un boiler electric. Mai intai ar trebui sa va ganditi de cata apa veti avea nevoie pentru activitatile zilnice. Capacitatea unui boiler poate fi intre 10 si 150 de litri. Pentru a face baie si a folosi chiuveta va vor ajunge, cel mai probabil, 100 de litri. Daca preferati sa faceti dus, atunci 80 de litri vor fi suficienti.
AICI vezi care este cel mai bun boiler electric!
Puterea boilerului (exprimata in W) este si ea foarte importanta. Aceasta determina atat timpul de incalzire al apei cat si consumul de energie electrica. Asadar, cu cat puterea boilerului este mai mare, cu atat apa atinge mai rapid temperatura dorita, consumul crescand si el. Si capacitatea influenteaza consumul, deoarece o cantitate mare de apa se va incalzi mai greu decat o cantitate mai mica de apa.
Alt factor important este termoizolatia. Boilerul va consuma mai putin curent electric daca nu va pierde rapid caldura, prin urmare, un boiler electric bun trebuie sa aiba un strat termoizolant de calitate. Spuma poliuretanica este una dintre cele mai folosite materiale. La fel de important este ca boilerul sa fie dotat si cu termostat, iar puterea sa fie reglabila.
Ce avantaje are un boiler electric
Unul dintre principalele atuuri ale unui astfel de aparat este costul. Un boiler electric are un pret mult mai mic decat o centrala termica, montarea se face mult mai usor si nu are nevoie de guri de aerisire. Are si un dezavantaj fata de o centrala termica, nu incalzeste decat apa care a stat suficient de mult timp in rezervor. Odata consumata aceasta cantitate de apa, va trebui sa incalziti un alt rezervor.
Un boiler electric performant trebuie sa aiba protectie anti-inghet, astfel incat sa nu se defecteze daca este lasat intr-o camera foarte rece. In plus, trebuie sa aiba si protectie la suprapresiune, astfel incat sa se opreasca in mod automat daca o presiune critica este atinsa. Si protectia la supraincalzire este importanta, deoarece are rolul de a impiedica boilerul sa atinga o temperatura mult prea mare.
AICI ai parte de cele mai bune preturi la boilerele electrice!
Mai mult, acestea trebuie sa aiba si un indicator luminos, pentru a va da seama daca boilerul este in functiune sau daca apa este gata de utilizare. Nu uitati ca un pret mai mare inseamna de obicei o calitate si o eficienta mai buna, de aceea nu ar trebui sa va grabiti sa luati cel mai ieftin model. Boilerele Bosch sunt, de obicei, foarte apreciate pentru raportul calitate/pret.
Ce mai trebuie sa stim
Pentru a economisi cat mai mult in privinta curentului electric, este bine sa aruncati o privire si la clasa energetica pe care o are produsul. Aceste clase energetice sunt de la A la G, in ordinea eficientei lor. Prin urmare, produsele din clasa A sunt cele mai economice. Nu uitati nici ca termostatul are rolul de a opri boilerul atunci cand temperatura setata este atinsa, consumand mai apoi doar curent pentru a o mentine.
Un alt aspect de care trebuie sa tineti cont este ca montajul trebuie sa fie facut de catre o persoana calificata. Cititi si certificatul de garantie al aparatului, deoarece in cazul unor producatori trebuie sa alegeti, pentru montare, una dintre firmele puse la dispozitie. In caz contrar, riscati sa pierdeti garantia boilerului. Un astfel de aparat costa, de obicei, intre 250 si 3000 de lei, in functie de capacitate si performante.
Ca de obicei, noi va sfatuim sa cumparati un astfel de aparat electrocasnic doar de la un producator cu buna reputatie, cum ar fi Bosch, Ariston, Tesy si Ferroli. In cazul in care aveti si alte electrocasnice pe lista de cumparaturi, nu uitati sa verificati si celelalte ghiduri de cumparaturi pe care vi le punem la dispozitie. Nu uitati ca cea mai buna alegere este cea pe care o faceti intr-un mod informat, nu doar in functie de buget.