Un dezumidificator se ocupa, asa cum ii spune si numele, cu eliminarea umiditatii excesive din camera sau intreaga locuinta. In acest mod scapati de diversele situatii neplacute ce pot aparea ca urmare a umiditatii relative de peste 50% (umiditatea se masoara, de obicei, in procente): aparitia si dezvoltarea mucegaiului, dar si eventualele reactii alergice sau alte probleme de respiratie. Pentru a va proteja sanatatea, umiditatea trebuie sa fie intre 30 si 50%.
In plus, nu doar sanatatea dumneavoastra poate fi afectata de o umiditate crescuta in locuinta. Hainele, produsele din hartie (cum ar fi cartile din biblioteca), mobila si peretii se pot deteriora mai mult in timp atunci cand sunt expuse unui nivel ridicat de umiditate. Modul de functionare al unui dezumidificator este foarte simplu: un ventilator este folosit pentru a trece aerul prin mai multe bobine cu agent de racire, ce retin umiditatea intr-un rezervor.
Pentru a alege aparatul potrivit, va trebui sa urmati o serie de pasi simpli, dar foarte importanti. In acest fel va asigurati ca dezumidificatorul va functiona intr-un mod corespunzator, multumindu-va din toate punctele de vedere. Sunt disponibile zeci de astfel de aparate, iar pretul acestora porneste de la 450 de lei, insa poate urca ceva mai mult, in cazul in care aveti nevoie de un model mai bun.
Care sunt cele mai bune dezumidificatoare casnice
Ca si in cazul altor produse, un dezumidificator bun se alege in functie de cateva caracteristici. Cea mai importanta este capacitatea de dezumidificare a aerului, fiind masurata in numarul litrilor de apa pe care aparatul ii elimina pe zi din aer. Aceasta se alege atat in functie de volumul camerei, cat si in functie de nivelul umiditatii din aer.
Pentru a masura umiditatea existenta veti avea nevoie si de un aparat numit higrostat. In cazul in care nu sunteti sigur de cat de puternic trebuie sa fie un dezumidificator, este foarte usor sa aflati din specificatiile pe care le ofera producatorul pentru majoritatea aparatelor. In descrierea acestuia ar trebui trecuta capacitatea si suprafata maxima pentru care este potrivit.
AICI gasesti cele mai cumparate dezumidificatoare din Romania!
Un alt factor important il reprezinta capacitatea de stocare, cu alte cuvinte, capacitatea rezervorului in care se va scurge apa. Cu cat volumul acestui vas este mai mare, cu atat aparatul poate functiona mai mult inainte de a fi nevoie sa goliti rezervorul. Capacitatea recomandata de noi este de minim 2,3 litri, dar puteti alege si un model cu rezervor mai mic, daca vreti. Cele mai bune dezumidificatoare au si un furtun, pentru a nu mai goli rezervorul.
Alte caracteristici importante
Daca sunteti dispus sa cheltuiti putin mai mult pentru un astfel de aparat, tineti cont neaparat si de zgomotul pe care il produce atunci cand functioneaza. Cele mai performante modele emit un zgomot sub 45 dB. Veti regasi valoarea in dB a zgomotului in descrierea produsului, de cele mai multe ori.
Incercati sa alegeti un model cu mai multe trepte de viteza si care are si higrostat incorporat. Daca modelul nu are acest aparat din urma, puteti achizitiona unul separat, la un pret de aproximativ 100 de lei. Totusi, cea mai buna solutie este sa optati pentru unul incorporat, deoarece acesta va poate ajuta sa mentineti cel mai usor si mai bine umiditatea din camera. Este asemanator cu termostatul, in sensul ca porneste si opreste automat aparatul.
In functie de model si alte caracteristici, aceste aparate pot consuma mai mult sau mai putin curent electric. Puterea acestora este masurata in Watti (W) si este specificata de producator, pentru multe dintre modele. Nu uitati nici de filtrul de aer, care poate fi lavabil (adica se poate spala) sau nu.
Sfaturi folositoare
Unele dezumidificatoare vin cu diferite functii foarte utile, cum ar fi cea de functionare continua, semnnalizarea luminoasa atunci cand rezervorul este plin sau aproape gol, manere pentru a le transporta mai usor, roti mobile si altele. Pentru a face cea mai buna alegere, uitati-va la mai multe modele inainte de a cumpara unul.
Producatorii din acest domeniu, dintre care va sfatuim sa alegeti unul, sunt: Stadler Form, Inventor, Trotec, Tesy si Argo. Noi va recomandam in mod special brandul Tesy, in cazul in care va doriti un aparat ieftin dar cat mai performant.
Nu uitati ca pe timpul iernii umiditatea poate scadea foarte mult, caz in care ati putea avea nevoie si de un umidificator de calitate. Partea buna este ca acestea tind sa aiba un pret mai scazut, fata de dezumidificatoare.