Daca va aflati in cautarea unui cuptor electric pentru bucatarie, trebuie sa stiti ca procesul de selectie poate fi unul destul de dificil, daca nu va informati destul de bine cu privire la optiunile disponibile. Cunoscand toate caracteristicile de baza ale unui astfel de cuptor, veti putea face o alegere potrivita, pentru a nu regreta mai tarziu achizitia, deoarece exista riscul sa cumparati un cuptor care este prea scump pentru ceea ce ofera.
Acest mic ghid va ofera o imagine de ansamblu asupra tuturor tipurilor de cuptoare electrice, in functie de performante, diverse functii optionale si pret. Inainte de a trece mai departe, va recomandam si ghidul nostru pentru alegerea unei plite incorporabile, in cazul in care nu v-ati cumparat deja una.
AICI sunt cele mai bune cuptoare electrice!
In ultimul timp, aceste aparate electrocasnice au evoluat tot mai mult, asa ca indiferent de nevoile dumneavoastra veti putea alege un cuptor potrivit. Pe piata sunt disponibile cateva sute de astfel de cuptoare, asa ca si preturile sunt destul de accesibile, insa nu va recomandam cele mai ieftine modele deoarece acestea nu ofera foarte des o experienta optima in utilizare.
Cum alegem un cuptor electric bun, in functie de nevoi si de buget
Inainte de toate, trebuie sa stiti ca aceste aparate electrocasnice sunt de doua feluri: independente si incorporabile. Cele independente au dimensiuni destul de mici, de obicei si se instaleaza mai usor. Cuptoarele incorporabile pot fi insa mai performante, se ascund in mobila pe care o aveti si au dimensiuni mai mari. In plus, acestea reprezinta si o solutie mai eleganta, integrandu-se perfect cu bucataria dumneavoastra.
O alta caracteristica de care trebuie sa tineti cont este volumul cuptorului. Capacitatea acestuia poate fi de pana in 50 de litri, in cazul in care veti gati cantitati mici de mancare, dar si de peste 60 de litri, daca obisnuiti sa gatiti pentru mai multe persoane. Bineinteles, volumul cuptorului va influenta atat pretul sau final, cat si dimensiunile. Faceti aceasta alegere cu grija, deoarece veti utiliza aparatul mult timp de acum incolo.
Trebuie sa tinem cont de dimensiuni in privinta ambelor tipuri de cuptoare, insa va sfatuim sa acordati o atentie deosebita marimilor unui cuptor incorporabil. Asta deoarece trebuie sa se potriveasca perfect cu mobilierul pe care il aveti sau pe care il veti cumpara. Daca nu ati cumparat inca mobilierul, este indicat sa alegeti mai intai cuptorul incorporabil, pentru a stii ce dimensiuni trebuie sa aiba.
Mai multe detalii despre cuptoarele electrice
Materialele din care este realizat cuptorul au si ele o importanta destul de mare, deoarece vor afecta durabilitatea sa in timp. Otelul inoxidabil este printre cele mai recomandate materiale in acest caz. Cel mai bun material pentru usa cuptorului este sticla ceramica, de preferinta dubla. Retineti ca un cuptor electric bun are iluminare interioara, pentru a va permite sa vedeti mancarea fara sa fie nevoie sa deschideti usa (alterand temperatura).
Fiind un aparat electric pe care il veti folosi o perioada lunga de timp, este bine sa aveti in vedere si consumul energetic pe care il are. Majoritatea cuptoarelor fac parte din clasa energetica A, asta insemnand ca aparatul consuma destul de putin in raport cu performantele sale. Numarul exact de kw/ora pe care il consuma aparatul nu este afisat intotdeauna, insa puteti verifica acest lucru pe site-ul producatorului, daca doriti.
Printre caracteristicile foarte folositoare ale cuptoarelor electrice se numara ventilatorul incorporat (folosit pentru a raspandi caldura in mod uniform in interior) si afisajul digital (unde puteti vedea diferite informatii utile). Nici timer-ul programabil nu ar trebui sa lipseasca, pentru a va avertiza cand preparatele sunt aproape gata.
Alte sfaturi
Daca doriti sa faceti o alegere cat mai inspirata, acordati atentie si design-ului pe care il are cuptorul, pentru a se potrivi intr-un mod cat mai placut cu cel al mobilierului in care va fi incorporat. Nu uitati insa ca finisajele de calitate ridica pretul produsului, asa ca ramane la alegerea dumneavoastra daca sunteti dispus sau nu sa cheltuiti bani pe un model care sa si arate intr-un fel anume.
Printre producatorii de cuptoare electrice, pe care vi-i recomandam datorita experientei acestora in domeniu, dar si multumita modelelor accesibile pe care le au, se numara: Hansa, Indesit, Bosch, Whirlpool, Electrolux si Samsung. Garantia oferita de aceste firme este de obicei de 2 ani, insa puteti gasi si modele cu 5 ani garantie.
In cazul in care nu ati achizitionat inca o plita electrica, verificati si daca magazinul ofera pachete promo, formate din plita si cuptor, deoarece acestea pot fi mult mai ieftine luate impreuna. Plita nu trebuie sa fie neaparat electrica, de multe ori puteti gasi si pe gaz.
Vezi AICI oferta completa la cuptoare electrice – cele mai bune preturi sunt AICI!