Denumirea de filtru HEPA provine de la acronimul High Efficiency Particulate Air (care se traduce ca “eficienta ridicata pentru particule”). Praful, polenul, parul de animale si alte particule posibil daunatoare se pot gasi atat in case si masini, cat si in medii industriale sau comerciale. Un astfel de filtru are rolul de a evita pe cat posibil acumularile de praf din locuinta, fiind foarte eficient, asa cum ii zice si numele.
Astfel, un filtru de tip HEPA retine impuritatile foarte fine aflate in aer (pana la 99,97% dintre particulele cu marimea de peste 0,3 microni). Bineinteles, exista cateva lucruri de care trebuie sa tineti cont inainte de a alege un astfel de produs, despre care vom vorbi in cele ce urmeaza. Urmand pasii descrisi in acest ghid va asigurati nu doar ca nu veti deteriora produsul pentru care cumparati filtrul, ci si ca veti face o alegere inspirata.
Vezi aici care sunt cele mai cumparate filtre Hepa
Asadar, exista mai multe tipuri de filtre pe piata, de la diversi producatori si cu diferite caracteristici. Prin urmare pretul poate varia destul de mult, in functie de acesti factori. Pretul de pornire al unui filtru HEPA este de obicei de 20 de lei, insa unele modele pot depasi 60 de lei. Luand in considerare faptul ca este o achizitie pe o perioada medie de timp, investitia este una justificata.
Cum puteti gasi un filtru HEPA potrivit
Este bine de stiut faptul ca aceste filtre au fost folosite dezvoltate de catre armata SUA si au fost folosite pentru a preveni raspandirea particulelor radioactive in laboratoare. Datorita abilitatii lor de a inlatura particulele ultrafine din aer, acestea sunt folosite la scara larga in domeniul medical, dar si pentru uz casnic, in sisteme de incalzire sau de racire, purificatoare de aer, umidificatoare, dezumidificatoare casnice si aspiratoare fara sac.
Daca va aflati in cautarea unui filtru HEPA va trebui sa verificati descrierea produsului cu atentie, pentru a afla daca este compatibil cu aparatul dumneavoastra. De obicei aparatul cu care este compatibil filtrul se afla in componenta numelui acestuia, insa exista si modele universale, care pot fi folosite dupa ce va asigurati ca au dimensiunile potrivite, pentru a se potrivi in locul celui mai vechi.
Exista doua tipuri principale de filtre HEPA: lavabile si nelavabile. Odata cu timpul, ambele tipuri de filtre isi pierd din eficienta, insa nu la fel de mult. Cele lavabile pot fi spalate si reutilizate (consultati instructiunile producatorului pentru a afla la cat timp trebuiesc inlocuite), in timp ce modelele nelavabile ar trebui schimbate odata la jumatate de an. Recomandarea noastra este sa optati pentru modele nelavabile.
Ce mai trebuie sa stiti inainte de a cumpara filtre HEPA
Orice filtru HEPA este format dintr-o perdea foarte densa din fibre de sticla de dimensiuni foarte mici. In momentul in care aceasta perdea intalneste o particula o blocheaza sau o incetineste, in functie de marimea acesteia. Toate modelele de filtre HEPA au un anumit grad de filtrare care este inscriptionat pe acesta. Gradul poate fi situat intre 1 si 20, iar cu cat numarul mentionat este mai mare, cu atat filtrul este mai eficient.
Unele aparate de pe piata, cum ar fi dezumidificatoarele, au un astfel de filtru optional desi rolul lor principal nu este de a curata aerul de impuritati. Totusi, este recomandat sa folositi si filtrul deoarece in unele cazuri filtrarea aerului este necesara. In cazul unui dezumidificator, acesta poate curata aerul de spori de mucegai, facandu-l mai eficient. Este demn de mentionat faptul ca puterea aparatului poate scadea cu cateva procente, iar consumul poate creste putin, in functie de model.
Un filtru HEPA poate scadea in mod semnificativ riscul aparitiei reactiilor alergice la persoanele cu anumite afectiuni. Modelele cu carbon activ au avantajul ca actioneaza nu doar asupra alergenilor si a altor particule foarte fine, ci si asupra anumitor gaze, cum ar fi fumul de tigara.
Avantajele achizitiei unui filtru HEPA dintr-un magazin online
Pe langa faptul ca puteti gasi imediat filtrul dorit, cautand dupa numele aparatului pe care il aveti, aveti de obicei la dispozitie o gama mai larga de modele decat in magazinele fizice. In plus, livrarea se poate efectua prin curier rapid sau prin posta. Costul livrarii nu depaseste de obicei 20 de lei, insa daca doriti puteti sa ridicati produsul si dintr-unul din showroom-urile magazinului, in mod gratuit.
Printre cei mai apreciati producatori de filtre HEPA se numara Philips, Bosch, Rowenta, Heinner si Electrolux. Este o idee buna sa cumparati mai multe filtre deodata, pentru a avea unul de rezerva peste cateva luni. In acest fel evitati si sa platiti doua taxe de transport sau sa faceti drumul la magazin de mai multe ori.