Cele mai bune ventilatoare pot fi o solutie destul de eficienta pentru a va racori atunci cand afara este foarte cald. Este bine de stiut ca un ventilator, de orice marime, ce functioneaza la viteza maxima consuma de cele mai multe ori sub 20% din energia folosita de un aparat de aer conditionat obisnuit. In plus, costul unui astfel de ventilator este mult mai mic, pe langa costul redus de functionare.
Bineinteles, folosirea unui ventilator are un inconvenient fata de aparatele de aer conditionat uzuale: acesta nu raceste locuinta, de cele mai multe ori, ci doar va face sa va simtiti mai confortabil. Bineinteles, avand in vedere pretul pe care il au de obicei aceste aparate, acestea sunt binevenite.
Retineti ca pretul unui astfel de ventilator influenteaza aproape intotdeauna performantele acestuia, de aceea este recomandat sa evitati cele mai ieftine modele, care nu vor isi vor face treaba la fel de eficient ca un model mai scump. Costul de achizitie al unui ventilator decent porneste de la aproximativ 200 de lei, insa poate depasi destul de usor 300 de lei, in functie de caracteristicile pe care le are.
Cum stim ce ventilatoare bune sa alegem
Inainte de toate, este bine sa stiti ca exista mai multe tipuri de ventilatoare. Cele cu picior au de cele mai multe ori cateva trepte de viteza, inaltime sau unghi de inclinare reglabil, dar si functia de oscilatie (pentru a ventila aer in mai multe directii). Ventilatoarele pentru birou functioneaza intr-un mod asemanator, doar ca sunt mai mici si trebuie asezate pe un loc putin mai ridicat, pentru a va racori, cum ar fi pe masa.
Destul de intalnite sunt si ventilatoarele pentru tavan, care au avantajul de a nu ocupa spatiul utilizabil din camera. Acestea au elice mult mai mari decat celelalte tipuri, insa se folosesc de obicei in incaperi foarte mari, unde aerul trebuie sa circule cat mai bine. Exista si ventilatoare ce pulverizeaza particule mici de apa, insa acestea nu sunt destinate de obicei consumatorilor obisnuiti.
Vezi aici care sunt cele mai cumparate ventilatoare pentru casa ta!
Una dintre principalele caracteristici ale aparatului este dimensiunea elicei. Cu cat aceasta are un diametru mai mare, cu atat va poate racori mai usor si mai eficient. Sfatul nostru este sa optati pentru un aparat cu diametrul elicei de minim 40 cm. Desi o mare parte din modelele disponibile au elice de dimensiuni mici, puteti gasi usor ventilatoare bune cu diametrul elicei de minim 40 cm, chiar si la un pret destul de mic.
Informatii folositoare despre cele mai bune ventilatoare
Cu cat aparatul este mai puternic, cu atat va putea oferi o viteza mai mare de a jetului de aer. Puterea aparatului se masoara in Watti (W), iar valoarea minima recomandata este de 50 W. Producatorii specifica de obicei si viteza aerului, exprimata in metri/secunda. Treptele de viteza sunt foarte utile, si de obicei ventilatoarele au minim 3 astfel de trepte.
Zgomotul este unul din factorii de care trebuie sa tineti cont cand cumparati un astfel de aparat. Cele mai multe persoane prefera un aparat cat mai silentios, pentru a nu interfera cu activitatile pe care le desfasoara, in timp ce unele persoane nu sunt deranjate deloc de un aparat mai zgomotos, deoarece creeaza un zgomot de fond. Este recomandat ca ventilatorul sa nu scoata un zgomot mai mare de 55 dB.
Daca aveti de gand sa folositi ventilatorul in mai multe camere, puteti tine cont si de greutatea acestuia (majoritatea sunt destul de usoare pentru a fi mutate), dar aveti in vedere mai ales lungimea cablului de alimentare. Acesta trebuie sa fie destul de mare pentru a va permite sa introduceti aparatul in priza in orice camera. Aceste detalii sunt de obicei mentionate in specificatiile tehnice ale produsului.
Alte sfaturi utile
Este bine de stiut ca noaptea, spre deosebire de zi, ventilatoarele pot pune in miscare aerul mai racoros, racind astfel camera, in loc sa va ofere doar confort. Unele modele mai scumpe au si telecomanda, pe langa panoul de control situat pe dispozitiv, iar cea mai populara functie suplimentara este timerul programabil.
Va recomandam sa cumparati un ventilator de la unul dintre brandurile recunoscute pe piata pentru calitatea pe care o ofera, cum ar fi: Elicent, Taurus, Rowenta, Argo si Mesko. Modelele de la Taurus sunt de obicei de o calitate foarte buna, la un pret accesibil. Garantia oferita de acesti producatori este de aproximativ 24 de luni, de obicei.
In cazul in care v-ati mutat temporar intr-o noua locuinta, si sunteti in cautarea unei solutii de racit usor de instalat, recomandarea noastra este sa folositi un aparat de aer conditionat portabil. Trebuie sa stiti insa ca cea mai buna solutie accesibila ramane cumpararea unui aparat de aer conditionat cu instalare gratuita, chiar si un model ieftin.
De AICI poti consulta oferta completa, la cele mai bune preturi!